IntraCenter

Location: Lexington, Kentucky

Program: Community Center: social services, adult education classrooms, health clinic, food bank, library, fitness center, after-school programs, banking center, auditorium, gallery.

Program Area: 42,000 sq.ft.

The IntraCenter places architecture at the intersection of educational, social, physical, and economic wellbeing. Our clients — “The Community School That Never Closes Initiative” — gave us a complex program and a mandate to locate all of it in a single building: classrooms, a banking center, cultural facilities, a health clinic, daycare, a fitness center, meeting rooms, recreational spaces, and a range of human services agencies. Furthermore, the site is just north of downtown Lexington, in an economically disadvantaged area where sixty percent of the residents are living below the poverty line.

These two contexts — the one programmatic and the other urban — compelled us to develop an architectural approach that resonates across all of the building’s spaces. People attending a GED night class might pause in the fitness center. Parents dropping kids off for an event in the auditorium can stop in at the health clinic. Anyone doing “X” inherently encounters “Y” and “Z”.

The building is densely packed with an extraordinary array of destination types. More importantly, it is filled with the resonances and echoes of the building’s overall programmatic alchemy.

Six spatial “parentheses” — walls — serve as brackets around subsets of the building’s program. Much like the effect of parentheses in writing, these walls highlight subsets of functional significance. Unlike written parentheses, however, each of these partial figures can be paired with any of the other partial figures, producing a constantly changing dynamic of room to room affiliations. Education is joined with health...daycare is tethered to a GED classroom...the health clinic’s waiting room is a café...endless permutations and combinations continually refresh the IntraCenter’s programmatic composition.

Awards & Publications

American Institute of Architects / Houston, "Design Award," 2016.

Assemblage

Scroope

WW Project Team

Principals: Ron Witte and Sarah Whiting

Design Team: John Dehart, Rasem Kamal, Geoffrey Sorrell, Matthew Storrie, Liang Wang